Екологічне виховання

Екологія – це все те, що оточує кожного з нас. Ще ніколи так гостро не стояла загроза екологічної кризи, як сьогодні. На планеті зі страшною швидкістю зникають різні види унікальних рослин і тварин. З кожним днем все більше забруднюється навколишнє середовище.

Щоб запобігти варварському відношенню до природи, варто починати екологічну культуру з найменших років. Тому в наші дні екологічне виховання дошкільників здобуває зростаючу актуальність.

Дошкільний вік – самий відповідний час для формування у дитини особистісного сприйняття світу. Діти в ранньому віці дуже чуйні, емоційні, милосердні й сприймають природу як цілісний живий організм. Формування активної позиції захисника й помічника світу природи є основою у формуванні екологічної культури дошкільників.

Яке значення має для дошкільнят екологічне виховання :

  • виробляє особисту відповідальність за збереження природи;
  • виховує почуття прекрасного, здатність бачити красу навколишнього світу;
  • дає розуміння взаємозв’язку всього живого на планеті;
  • запобігає агресивні, руйнівні дії по відношенню до природи;
  • спрямовує дитячу активність у позитивне русло;
  • розширює світогляд.

Зрозуміло, що екологічний розвиток дитини в дитячому садочку під керівництвом досвідчених педагогів буде особливо ефективним, якщо воно пов’язане з екологічним вихованням у сім'ї. Тому педагоги повинні спонукати, консультувати, направляти батьків на створення еко – розвивального середовища в сім'ї.

Як прищепити дитині екологічну культуру в родині ?

Виховання дитини починається з родини, в тому числі й екологічне. Діти копіюють поведінку своїх батьків. Тому дуже важливо, щоб батьки пояснювали дітям основи екологічно доцільної поведінки, підкріплюючи свої слова діями. Не можна навчити дитину тому, чого самі батьки не дотримуються. Не проходьте повз біду, в якій опинилися рослини чи тварини, покажіть малюкові, як можна надати посильну допомогу.

Розповідайте дитині про дивовижне розмаїття форм життя на суші й в воді. На цьому шляху вам допоможуть ілюстровані енциклопедії та кінофільми на екологічну тематику.

Частіше читайте дитині чудові добрі розповіді про природу. А допоможуть вам у цьому оповідання і казки відомих письменників В. Біанкі, Л. Толстого, Б.Заходера, Н. Сладкова, К.Ушинського, В. Сухомлинського. Діти готові годинами зачаровано слухати розповіді дорослого. Після читання поговоріть з малюком про проблеми героїв і про можливі шляхи їх вирішення.

Особливе місце в екологічному вихованні займають казки, придумані самими дітьми. Допоможіть дитині розпочати складати казку, разом придумайте продовження. Завдяки казкам дітям у доступній формі можна розповісти про складні явища в природі, взаємозв’язки в природі, відношення людини й природи.

Всіляко залучайте і заохочуйте участь дитини у догляді за рослинами або тваринами. Починати можна з найпростішого – поливу улюбленої рослини або установки годівнички взимку. Ранковий спів птахів під вікном буде приємний тим, хто їх годував взимку, а квітуча рослина на вікні порадує того, хто її поливав, доглядав за нею.

Розповідайте дитині в доступній формі про проблеми навколишнього середовища, шукайте разом шляхи й методи їх вирішення.

Влітку екологічне виховання може стати для батьків і дітей захоплюючою пригодою. Прогулянки в ліс, поле, парк, луг допоможуть ближче познайомитись з представниками місцевої флори і фауни. А добрі справи, наприклад «Швидка зелена допомога», «Лісовий патруль», «Чисте узбіччя», «Чистий струмочок» допоможуть надати посильну допомогу тим, хто її потребує невідкладно, а дитині здобути неоціненний досвід допомоги слабкішому.

Важливе місце в екологічному вихованні дошкільнят належить іграм. Влаштуйте, наприклад, маленький театр з ігровими персонажами – ляльками. Нехай герої розкажуть дитині про те, як себе потрібно вести по відношенню до природи, яких помилок можна допуститися, як їх вирішувати. Разом з героями такого театру дитина вчитиметься пізнавати навколишній світ, разом радітиме і сумуватиме, жартуватиме і сміятиметься та саме головне – не залишиться байдужим.

Варіантів і форм проведення екологічної роботи з дітьми дошкільного віку безліч. Все залежить від вашого бажання і фантазії. Але навчити дитину з ранніх років жити у злагоді з навколишнім середовищем – це не просте, але дуже важливе завдання. І можливо деяким дорослим слід вчитися разом з дитиною.».

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування