жж

«Раціональне харчування. Чому корисно ?»

Раціональне харчування - одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плідної праці.

Харчування має не тільки компенсувати енергію, яку витрачає дитина, але й забезпечувати матеріал, необхідний для зростання та розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей ідуть значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Діти більше рухаються й гуляють, що теж спричиняє значні енергетичні витрати.

У їжі слід обов'язково поєднувати в правильному співвідношенні речовини, які входять до складу тканин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, воду.

У дитячому харчуванні мають братися до уваги якісні показники білків. Найціннішим і найбільш корисним для зростання дитини є тваринний білок. Достатня його кількість наявна у м'ясі, рибі, молоці, яйцях тощо. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупи, макарони.

Важливу роль відіграють жири. Вони є пластичним матеріалом, розчинниками вітамінів А й В. Але надмір жирів шкідливий, бо призводить до порушення обміну речовин, погіршення засвоєння білка, іноді викликає розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи, є джерелом поповнення енергії.

Вуглеводи - основний матеріал для енергії м'язової діяльності. Велика їх кількість є в овочах, фруктах, ягодах, соках, молоці, які містять багато глюкози та фруктози.

У щоденному раціоні дитини обов'язково мають бути вітаміни, їх брак різко погіршує стан здоров'я, зростання й розвиток організму. Вони беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечують життєві функції організму.

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування